Wat zijn de voordelen van een dampdichte folie?

Het spreekt voor zich dat er op verschillende manieren vocht ontstaat in onze woning. De hoeveelheid aan vocht die ontstaat is daarbij afhankelijk van verschillende factoren. In een woning waarin er slechts één persoon leeft zal er logischerwijs minder vocht worden geproduceerd dan wanneer het een huis betreft van een volledig gezin. In ieder geval, ongeacht de hoeveelheid aan vocht die wordt geproduceerd, het is altijd aan te raden om ervoor te zorgen dat de isolatie die wordt geplaatst wordt beschermd tegen dit vocht. Hoe is dat mogelijk? Zeer eenvoudig, bijvoorbeeld door het plaatsen van een dampdichte folie!

Welke soorten folies bestaan er allemaal?

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat er op de markt tal van verschillende soorten folies zijn terug te vinden. Op dit vlak maken we een onderscheid tussen: 

  1. Een dampremmende folie; 
  2. Een dampdichte folie; 

In principe trachten beide folies hetzelfde te doen, er namelijk voor te zorgen dat de structuur en daarmee ook de isolatie van je woning op een optimale manier wordt beschermd tegen vocht. Het verschil zit hem echter in de manier waarop dat gebeurt en de wijze van bescherming die wordt gerealiseerd. Voor een dampdichte folie geldt dan ook dat ze bij voorkeur vooral wordt toegepast in ruimtes waar heel veel vocht in wordt geproduceerd. Bij Isolatienoord vertellen ze je alles over de verschillende soorten folies!

In welke ruimte dampdichte folie gebruiken?

Ben je van plan om een extreem vochtige ruimte te isoleren zoals bijvoorbeeld een badkamer of een sauna? In dat geval is een dampdichte afwerking aan de binnenkant van de ruimte een absolute vereiste. Voor dit soort vertrekken geldt dat ze worden gekwalificeerd als hebbende een klimaatklasse 3 of hoger. De uitdaging bij het isoleren van dergelijke ruimtes heeft te maken met de enorme hoeveelheid aan vocht die er in wordt geproduceerd. De dampspanning is dan ook vele malen hoger in dergelijke ruimtes. Zou je ervoor kiezen om met een dergelijke dampspanning te kiezen voor het aanbrengen van een dampremmende laag? Dan zal het vocht zo goed als zeker door de folie heen dringen. Het plaatsen van een dampdichte folie dient steeds te gebeuren aan de warme kant van de te isoleren laag. 

Waarbij kan je een dampdichte folie gebruiken? 

In de praktijk is het mogelijk om een dampdichte folie te gebruiken bij het isoleren van verschillende onderdelen van de woning. Deze folie is dan ook niet alleen maar te gebruiken bij het isoleren van de dakconstructie zoals zoveel mensen denken, integendeel. Ook bij het isoleren van de gevel en van de vloer is het mogelijk om van een dergelijke folie gebruik te maken. In het bijzonder in gebouwen waarin er sprake is van een hoge luchtvochtigheid met een dampdichte folie absoluut niet ontbreken. Deze folie is dan ook uitermate geschikt voor onder meer: 

  • Private woningen en kantoren met een klimaatklasse 2 tot 3; 
  • Een sauna of een winkelcentrum tot klimaatklasse 4; 

Het is in de praktijk eveneens mogelijk om een dampdichte folie te gebruiken als vochtscherm die wordt geplaatst onder een nieuwe cementdekvloer. Dit kan ook gebeuren onder een andere, bijvoorbeeld vochtgevoelige afwerkvloer. Wil je met zekerheid optimaal kunnen profiteren van de voordelen die zijn verbonden aan het gebruik van een dampdichte folie? In dat geval moet je er wel voor zorgen dat ze rondom volledig luchtdicht is afgewerkt. Dit kan gebeuren door middel van een speciale manchetbandof een folietape van aluminium.